آنژیوگرافی شبکیه و علت انجام آن
آنژیوگرافی شبکیه یک شیوه تشخیصی است که در آن از دستگاهی جهت گرفتن عکس هایی از شبکیه استفاده میشود. ماده رنگی قابل حل در آب به درون سیاهرگی تزریق میشود. این ماده رنگی از سیاهرگها عبور کرده و به درون شریانهایی میرود که در سر تا سر بدن وجود دارند.
با عبور ماده رنگی از عروق خونی شبکیه,دستگاه نور آبی را به درون چشم میتاباند و چند عکس از شبکیه میگیرد. اگر عروق خونی غیر طبیعی باشند, این ماده رنگی ممکن است به درون شبکیه نشت کند و چشم پزشک میتواند محل دقیق این گونه ناهنجاریها را با تفسیر درست فلورسین آنژیوگرافی تعیین نماید.اگر پس از انجام معاینه چشم, متخصص چشم به وجود ناهنجاریهایی در شبکیه چشم مظنون شود,ممکن است فلورسین آنژیوگرافی را توصیه نماید. غالباً این کار برای پیگیری دوره بیماری و مراقبت از نتایج درمانی صورت میگیرد. دیابت که علت اصلی نابینایی در بیماران زیر سن 55 سالگی است, میتواند باعث نشت مایع یا خون از عروق خونی شبکیه شود. در برخی موارد این گونه ناهنجاریها را میتوان با لیزر درمان نمود تا از فقدان بینایی جلوگیری به عمل آید.
تخریب ماکوالا وابسته به سن سبب عمده نابینایی در بیماران بالای 55 سالگی است. چشم پزشک بدون یاری گرفتن از فلورسین آنژیوگرافی قادر نخواهد بود این گونه ناهنجاریها و موارد دیگر را تشخیص دهد.
پس از تزریق ماده رنگی فلورسین, رنگ پوست ممکن است برای چند ساعت زرد شود. هنگامی که کلیه این ماده را از خون تصفیه میکند و به خارج از بدن میفرستد. زردی پوست ناپدید میشود.
از آنجایی که کلیه ها این ماده را از بدن خارج میسازند, رنگ ادرار بیمار پس از انجام آزمایش به مدت 24 ساعت نارنجی تیره میشود.
به هنگام این عمل ممکن است حالت تهوع خفیفی برای برخی از بیماران عارض شود، اما این حالت معمولا پس از چند دقیقه برطرف میشود. به هنگام تزریق اگر ماده رنگی از ورید شکنندهای نشت کند, ممکن است چند سوختگی موضعی و لکه زرد پوستی به وجود آیند. معمولا پس از چند دقیقه سوختگی از بین میرود و لکه نیز پس از چند روز ناپدید میشود. واکنشهای آلرژیک به ماده رنگی فلورسین نادرند و در صورت بروز ممکن است باعث ایجاد دانه های قرمز و خارش شوند. این حالت معمولا با آنتی هیستامینهای تزریقی یا خوراکی درمان می شوند که بستگی به شدت علائم دارد.
منبع:abvahedi